Een boek

Met de tentoonstelling de Post-Industrials is een begin gemaakt om de historie van de vele subculturen die Heerlen en omgeving rijk is te documenteren en onder de aandacht te brengen. Het werd ‘the talk of the town’ omdat veel inwoners en oud-inwoners, jong en oud, er iets van zichzelf in herkenden. Om hier een duurzaam vervolg aan te geven, wordt in het jaar van festival Bovengronds een boek gerealiseerd over de subculturen van Heerlen en omstreken. Net zoals de tentoonstelling: samen met inwoners en oud-inwoners van de streek. Bij ‘werk mee’ lees je hoe je kan bijdragen.

petra-haakma-1
Foto: Petra Haaksma

Waarom een boek over Heerlense subculturen vraag je je misschien af?
Jongerensubculturen zijn natuurlijk een wereldwijd fenomeen die opkomen vanaf de jaren ’50 – ’60 wanneer de welvaart toeneemt, media zich ontwikkelt en vooral de groep jonge mensen groeit. In de jaren ’60 beginnen de traditionele rollenpatronen in onze samenleving langzaam te veranderen. De invloed van kerk, industrie en verenigingsleven wordt op de proef gesteld en neemt af. We noemen dit de ‘ontzuiling’. Jongeren die niet bang zijn om eens stevig tegen de gevestigde orde aan te schoppen, hebben hier een belangrijke rol in.

In een plaats als Heerlen lijkt deze ontwikkeling nog eens zo sterk te zijn, doordat in minder dan tien jaar de mijnindustrie – die samen met kerk en verenigingsleven drie handen op één buik zijn – verdwijnt. De identiteit van de streek valt weg. Tel daarbij de economische malaise van eind jaren ’70 en jaren ’80 bij op (die hier om dezelfde reden nog wat scherper is) en je snapt dat jongeren zelf het heft in handen nemen om kleur en invulling aan hun leven te geven. De jongerensubculturen hebben daarom een belangrijke rol gespeeld voor de voormalige mijnstreek. Zij zorgden voor sociale cohesie onder groepen jongeren, ofwel vriendschap, inspiratie en creativiteit in een anders grauwe omgeving.

Davy-Klijnsma
Foto: Davy Klijnsma

De jongerensubculturen droegen daarmee ook bij aan het culturele landschap van nu. Zonder de volharding van alternatieve jongeren was er bijvoorbeeld geen (Nieuwe) Nor meer geweest. Hoewel de punks, metalheads en gabbers van toen de advocaten, schilders, ondernemers en politici van nu zijn, zijn de subculturen nog lang niet uit het straatbeeld verdwenen. Nog steeds bloeit de hardcore-punk scene in een café als Bluff, vinden obscure metalbands een publiek in de Oefenbunker of kun je de grillige wereld nog eens ouderwets vergeten bij een waveconcert in de Nieuwe Nor. Ondertussen tourt jong talent uit Parkstad de wereld rond met bands als Carach Angren, Epica of Het Verzet en bevolken creatieve ondernemers panden als Carbon6 en C-Mill.

Reden genoeg leek ons om dit bloeiende culturele erfgoed te vereeuwigen.

logo-basis-blauw-lijn-contour-S